Altıntepe Çalışmaları Fotoğraf Sergisinde
2003 yılında kazılarına başlanan 2700 yıllık tarihe sahip, Erzincan Altıntepe nin fotoğrafları dün açılan sergi ile halka tanıtıldı.

Daha sonra slayt eşliğinde Altıntepe kazı alanı hakkında katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi adına bilimsel başkanlığımda 2003 yılından beri yürütülen Erzincan Altıtepe'deki çalışmalarımızı ve ortaya çıkarılan kültür varlıklarını tanıtan fotoğraf sergisinin açılışına hoş geldiniz. Altıntepe Erzincan il merkezinin 15 km. doğusunda, Üzümlü ilçesi sınırlan içerisinde, 60 m. yüksekliğinde doğal bir tepedir. Bu tepe ilk kez 1938 ardından 1956 yıllarında tepenin güney yamacındaki iki mezarın kaçak kazıcılar tarafından soyulmasıyla adını arkeoloji dünyasına duyurmuştur. 1959 - 1968 yıllan arasında Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden merhum Prof. Dr. Tahsin Özgüç bilimsel başkanlığında kazılar yapılarak, ortaya çıkarılan küçük eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesine götürülmüş ve sonuçlan birçok makalede değerlendirilmiş ve iki kitapta toplanmışta". Altıntepenin önemi kalıntılarını barındırdığı Urartu Kalesi ve Doğu Roma Kalesidir. Doğu Anadolu'da ilk siyasi birliği kuran Urartuların başkenti Van o günkü adıyla Tuşpa'dır. M.Ö. 9. yüzyılın ortalarından 6. Yüzyılın başlarına kadar yaklaşık 250 senelik ömürleri olan Devletin sınırları İran'ın batısındaki Urmiye Gölü civarından Erzincan Altıntepe'ye, Ermenistan'daki Sevan Gölünden Elazığ'ın batısına kadar uzanan geniş topraklara yayılmıştı. Urartu Dönemindeki adını bilemediğimiz Altıntepe Urartu'nun kuzey batısındaki bilinen son kalesidir. Kalede ilk dönem kazılarında Urartu kültüründe tek örnek olan birçok yapı ortaya çıkarılmıştır. Bunlar etrafı revaklarla çevrili Tapmak, duvarları renkli resimlerle süslü Kabul Salonu, dört dikilitaştan oluşan Açık hava tapmağı, üç adet yeraltına taşlarla örülmüş oda mezar ve 3 nolu mezarın içindeki iki taş lahittir. Yine ilk kez bilimsel kazılarla ortaya çıkanları Urartu mezarı da buradadır. 7 yıldır sürdürdüğümüz ikinci dönem kazılarında bizim bulduklarımız ise kanalizasyon sistemi ve buna bağlı lavabo, alaturka tuvalet taşı, banyo taşı cağ taşı; zemini taş döşeli havuz ve Erken Hristiyanlık dönemine ah kilise zeminindeki mozaikler. İlk dönem kazılarından sonra, 2003 yılına kadar, önlem alınmadığı için adındaki çekicilikten dolayı yağma edilen Altıntepe'deki yapıların bir kısmının yok edildiğini görüyoruz. Kalanların geleceğe miras bırakmak için gücümüzün yettiğince onarımlarını gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Sergideki fotoğraflarda Tepedeki yapıların kazımızdan önceki ve sonraki durumlarını göreceksiniz.
Yaptığımız kazılarda ortaya çıkan taşınmaz ve taşınır kültür varlıkları her yıl düzenlenen uluslararası sempozyumlarda bildiri olarak sunulmakta, değişik bilimsel dergilerde yayınlar yapılmakta ve kitaplar yazılarak Erzincan Altıntepe'nin adını bütün dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz.
Bizler de sizleri yaşadığınız kentteki bu önemli kültürel varlığımızı tanıtarak bilgilendirmek amacıyla yaptığımız çalışmaları içeren bir fotoğraf sergisi düzenlemeyi düşündük, Kazılarımızı başlangıcından beri maddi ve manevi yönden destekleyen Erzincan Valilerimiz Sayın Halil İbrahim Altınok'a, Sayın Refik Arslan Öztürk'e, Sayın Ali Güngör'e, Sayın Abdulkadir Demir'e, İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Metin Çankaya, Şube Müdürü Osman Ballı ve arkeolog Hüseyin Toprak ile diğer çalışanlarına. Üzümlü Belediye başkanlarına, Üzümlü Jandarma Komutanlığına sergide emeği geçen bölüm arkadaşlarıma teşekkür eder saygılarımı sunarım” dedi Yapılan konuşmaların ardından kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, sergideki fotoğrafları katılımcılara bir bir tanıttı.
Yakup Bakar